Rapport från Symboldramaföreningens Inspirationskurs i Provence i maj, 2015

 

Vi var 6 symboldramaterapeuter, som möttes i Cagnes-sur-Mer på ”Inspirationskurs” i Symboldramaföreningens regi. Arrangörer var två av Utbildningsinstitutets erfarna lärare: Marta Cullberg Weston och Sigbritt Nordlund. Inbjudan hade gått ut till samtliga medlemmar i föreningen och flera hade anmält sig, men några hade varit tvungna att lämna återbud. Trots det blev kursen av – tack vare Martas och Sigbritts envishet. Vi bodde i två villor strax ovanför staden, där vi hade både teoretiska genomgångar och kliniska övningar. När vi inte arbetade med symboldrama umgicks vi med varandra, vilade eller simmade i poolen och hade det gott. Fem av oss kom från olika platser i Sverige och en ifrån Danmark. Tre av oss hade gått den ”gamla” utbildningen och tre den nya och vi arbetade i par tillsammans - en med den nya och en med den gamla utbildningen under hela veckan.

Det var en intensiv och härlig vecka, där fokus förstås låg på symboldrama, men där vi också ägnade övrig tid till bilder och symboler. Marta och Sigbritt gick igenom nya, intressanta och användbara dramer, som vi sedan fick arbeta med, under de kliniska delarna av kursen. Några dramer kände vi direkt att vi skulle prova, när vi kom hem till våra patienter.

Marta och Sigbritt hade dessutom lagt in förslag på olika aktiviteter, som vi kunde följa med på efter kurstid, om vi ville. Vi frossade i skönhet, både i byggnader och i konst, framför allt i bildkonst. Vi besökte Renoirs hem, vi åkte till Saint Paul de Vence – där vi åt lunch på Colombe d´or och tittade på den fantastiska konstsamlingen, som finns där. Vi fortsatte till Vence – där Matisse designat ett klosterkapell – Chapel du Rosarie. Några åkte till Antibes och besökte Picassomuseet, några åkte till Nice och var bland annat på Chagallmuseet och på Musée d´Art Moderne. Vi verkligen frossade i symboler och bilder av olika slag. Det var en mycket inspirerande vecka på alla sätt.

Kursen var strukturerad och ambitiös, blandad med lekfullhet och den kändes verkligen som en energiinjektion. Eller med Mariannes sammanfattning: ”Mitt arbetsliv har fått ett jättelyft och en helt ny arbetsglädje”.
Stort tack från oss alla sex för en fantastisk vecka.

Marianne Amitzböll, Ann-Mari Bertilsson, Pilka Herner, Helena Kempe, Ulla Risling, Julianna Weiss

 

HEM    ◊   copyright © 2005–2012   ◊   tack till …   ◊   kontaktinformation   ◊   www.symboldrama.se