Välkomna till

Inspirationsdagar på Ven – Öresunds pärla

för Symboldramaterapeuter 24–26 maj 2024

Tema:
Visualiserande psykoterapi–Symboldrama för personer som utsatts för
sexuella övergrepp i barndomen – en flerdimensionell reparativ metodik

 

Fredag 24 maj

 
14:20 Färja från Landskrona till Bäckvikens hamn, Ven. Enklast och bäst är om var och en bokar sin biljett innan på ventrafiken.se.  Det är viktigt att vara i god tid till färjan, bokade passagerare ska vara i anvisad kö med giltig biljett senast10 min innan avgång. Om du väljer att hämta ut biljetten i terminalen skall dessa hämtas ut 30 min före avgång då det ibland kan uppstå långa köer. Obokade passagerare kommer enbart med i mån av utrymme. Kommer du med bil så finns det parkering strax intill färjeläget.

I Bäckvikens hamn blir ni mottagna av de som anlänt till ön dagen före!
En traktor med vagn tar oss till Turistgården, houseofven.com och incheckning kl 15:00.

Om någon önskar hyra cykel så finns dessa uppe i backen vid Bäckvikens hamn, venscykeluthyrning.se Men vi ska försöka se till att traktorn med vagn finns bokad för oss när vi ska på olika turer, så någon cykel behövs inte för detta.

Ca 15:30 åker vi vidare med traktorn till Thorsgården, granne med Sankt Ibbs gamla kyrka, där vi startar med kaffe och våfflor gjorda på durumvete. Därefter blir det guidad visning av den vackra trädgården med bl.a blåregn i massor och utsikt över sundet. Turen avslutas med ett besök i Sankt Ibbs gamla kyrka, en fin liten 1200-tals kyrka med vidunderlig utsikt.

18:00 Turistgårdens husmansmiddag med lokala råvaror samt kökschefens utvalda dessert.

19:00–21:00 Intro: Hur Visualiserande Psykoterapi/Symboldrama kan bidra till en flerdimensionell reparativ insats vid sexuella övergrepp i barndomen.

Lördag 25 maj
 

8:30 Lantlig frukostbuffé med hembakt bröd, ost, chark och andra lokala läckerheter.

9:30–10:30 Ann-Mari delar med sig av en Symboldramaterapi med talande bilder gjorda av en kvinna som varit utsatt för sexuella övergrepp och våld i tidig barndom.

10:30-11:00 Kaffe/te

11:00–12:00 Samtal kring bilderna och förmiddagens patientfall.

Madam Skärskåda: Céleste Marielund12:00 Vandringslunch från Turistgården varm och kall dryck och matiga mackor färdigpackat i retroryggsäck att ta med ut på turen till  Konstnärsgården Marielund där vi intar lunchen och får uppleva en kreativ plats och trädgård uppbyggd av Céleste som själv drabbades av mycket våld i sin barndom. En erfarenhet som går att ana i hennes färgstarka och naivistiska bilder, ex Skärskåda

15:00 Eftermiddagskaffe på Turistgården

16:00-18:00 Samtal kring målningarna hos Céleste på Marielund och om bilder från terapier som Ann-Mari tar med, men även som ni som deltagare kan få ta med från terapier av patienter som varit offer för sexuella övergrepp.

18:00 Serveras fyrarätters middag med säsongsanpassad middag med lokala råvaror från ön.

19:00-20:30 Ser vi filmen ”Dalva” av Emmanuelle Nicot, som handlar om en 12-årig flicka som inte är som andra flickor. Hon klär sig i spetsklänning, bär makeup, sätter upp håret i knut med hårnålar. När hennes pappa mitt i natten hämtas av polis och hon själv hamnar i boende för barn och ungdomar är Dalva helt oförstående. Hon blir ursinnig och kräver att få komma till honom. Men pappan hålls häktad och Dalva måste påbörja en motvillig resa mot insikt, tillbaka till barndom, gemenskap och känslor.

Avslutningsvis på dagen, om vädret tillåter, tar vi en tur till Kyrkbacken för att ta ett glas vin, öl eller bara för att njuta av solnedgången. Och kanske ta ett kvällsdopp för den som så önskar. Och annars stannar vi på Turistgården och samtalar vidare om filmen.

Söndag 26 maj
 

8:30 Frukostbuffé med hembakat bröd, ost, chark och andra lokala läckerheter

9:30 Besök på Thycho Brahemuseet som ligger på 5 minuters promenadavstånd från vårt boende. Entréavgift 120 kr, pensionär 80 kr samt 20 kr tillägg för besök i det underjordiska observatoriet, Stjärneborg. Guidade visningar varje heltimma.

11:00 Utcheckning från Turistgården.

11:30 Transport till Bäckvikens hamn och färja till Landskrona med avgång 12:40

Vi hade tankar om att avsluta sista dagen med ett besök på Louisiania men då färjan från Ven till Helsingborg enbart går juli-aug, så skrinlade vi den tanken, men självklart kan den som önskar ta sig dit via färja Helsingborg-Helsingör och sen tåg till Humlebäck för att tillbringa några timmar på Louisiania som alltid är värt ett besök. Alternativt besöka Sofiero slott och den vackra slottsträdgården strax norr om Helsingborg där Rhododendron står i full blom i slutet på maj.

Vid eventuella frågor kontakta Ann-Mari, annmaribert@hotmail.com,  076-814 59 79.

Varmt välkomna
önskar Marta och Ann-Mari

 

HEM    ◊   copyright © 2005–2012   ◊   tack till …   ◊   kontaktinformation   ◊   www.symboldrama.se